En seriös arbetslös

En seriös arbetslös gör skillnad mellan vardag och veckoslut. Låter inte sitt dygn utan något som helst motstånd halka in på semesterläge. Ställer sitt alarm varje vardagsmorgon och vaknar ur en ojämförligt skön dröm om att ha varit på utvecklingssamtal med sin nya chef. Stiger upp med målmedvetna, utsövda ben, tårna pekande framåt mot framtiden, mot nya vägar, nya möjligheter. (Ja, förutom den där vänstra lilltån utan styrsel, som pekar lite obestämt åt höger. Åt höger, av alla håll!). I det frontala hjärnlandskapet pockar minst en ny kreativ idé om arbete på omedelbar idéuppfyllelse. Den morgonfräscha viljan hårt koncentrerad på de topp5 personliga styrkorna, vilka utgör själva drivmedlet i arbetssökandet.

En seriös arbetslös söker inte bara 2 av platsbankens 102 aktuella arbeten. Går inte bara runt och pratar om den där intresseanmälan till utvalda arbetsgivare som hen ämnar skicka, utan skickar först och pratar sedan! Konverserar dagligen med främlingar om sin önskan att finna arbete och låter sina topp5 karaktärsstyrkor vara tongivande i dessa samtal, för vem vet? Någon av alla dessa människor kan vara vägen till ett arbete!

En seriös arbetslös glömmer inte att deklarera sina kassakort och skulle inte sitta och fnysa medan hen författar sin månartliga aktivitetsrapport till arbetsförmedlingen. Skulle inte ge ifrån sig ännu fler fnysiga läten då AF, efter ett flertal inkomna men meningslösa aktivitetsrapporter, brevledes meddelar att man är nöjd med dessa rapporter och tycker att handlingsplanen följs väl. En seriös arbetslös skulle inte fundera på att brevledes meddela AF att aktivitetsrapporterna är skittråkiga att skriva och inte alls för en seriös arbetslös närmare ett arbete. Att AF:s egen utlovade medverkan i handlingsplanen lämnar en del övrigt att önska.

En seriös arbetslös skiner upp varje gång som uttryck av typen: ”arbetslinjen”, ”skapa jobb” eller ”rätt till heltid” hörs från radioapparaten. Sjunker nästan omärkligt ihop inför konversationsfrasen: ”och vad jobbar du med då?”, men döljer sin skam bakom ett trevligt leende och en trosviss replik om det spännande arbetssökandets alla möjligheter, som låter så övertygande att en seriös arbetslös själv återfår sin arbetssökargnista bara av att lyssna till sig själv.

Men i takt med att månaderna går, kan tvivlet ändå nästla sig in. En seriös arbetslös böjer sig en aning under tyngden av sitt ganska färska, men ändå obestridliga, utanförskap. Hoppas, längtar och drömmer intensivt om att snart, snart få snurra med i arbetslivskarusellen igen, få känna sig som någon som räknas, bidrar. Få en uppgift, få komma till sin rätt, få en mening med sitt liv, få vara en del av överproduktion och överkonsumtion, få ha det gott. Slippa få tid över att fundera över något väsentligt. Bli så där kittlande prestationsstressad varje arbetsdag och så där mysande, pysande skönt trött varje fredagskväll, som luften som går ur en ballong, (det kallas fredagspys).

En seriös arbetslös gör sina arbetssökaransträngningar som en som investerar sitt kapital, målmedvetet, beräknande, förhoppningsfullt. Ser sedan fram emot avkastningen, (smäller betydligt högre än att bara se fram emot a-kassningen). Under tiden som resultatet börjar växa fram, kan det vara dags för en seriös arbetslös att få ta igen sig lite. En seriös arbetslös har blivit ganska trött av att ägna alls in tid och kraft åt alla de där investerade ansträngningarna. Att tänka fram dem, tänka kvar dem, ideligen se dem för sin inre syn. Låta bilden av dem och de tänkta följderna vara tydlig, färgstark, levande. Tro mig, att göra bilder av ansträngningar kan vara minst lika krävande som att göra riktiga ansträngningar! En seriös arbetslös har gjort sig förtjänt av ett antal timmar på soffan tillsammans med en god bok, (eller varför inte en god sambo?). Nu återstår bara att be en bön ut i vardagsrummet om att allt det där om tankens kraft, attraktionslag och positivt flöde verkligen fungerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: