Katt får hund att maska

Jag går längs en trottoar med min ledarhund. På vänster sida finns en lång häck. Hunden har tempo och en skön rytm, liksom flyter fram.

Plötsligt börjar hunden gå konstigt. Inget framåtfokus alls längre, däremot starkt häckfokus. (Jag menar inte häck som i bakdel, stjärt, jag menar bara den häcken till vänster som jag nyss nämnde).

Jag hinner ana, misstänka, att hunden har börjat maska och i stället nu ägnar sig åt sina hundintressen – med mig i släptåg. Jag hinner fatta att det finns något inne i häcken. Jag hinner tänka, men inte säga ”nej, rakt”, jag hinner tänka att jag ska ta tag i kopplet för att räta upp hunden som nu går på tvären, typ vänd 90 grader åt fel håll.

Så plötsligt, hunden gör en snabb rörelse mot häcken och – ”FRÄS! FRÄÄÄÄS!” Jag rycker till eftersom hunden rycker till. Hör hur en liten, liten individ snabbt lämnar häcken och flyr iväg bort längs trottoaren. Inga hörbara steg från de lätta fötterna, men ljudet av en liten pingla som avlägsnar sig. Hunden är besviken – hon ville ju bara hälsa! Hon har nu lyckats vända sig 180 grader åt fel håll, står lätt paralyserad och glor med öronen rakt upp.

Det var en katt. Katter är oerhört intressanta, tycker min ledarhund. Hon skulle vilja ha katter som hobby. När det kommer en katt, maskar hon utan minsta tvekan.

Jag påkallar hennes uppmärksamhet och berättar vem jag är, vad hon har för arbete och vilken arbetsuppgift hon just höll på att utföra. Motvilligt vänder hon åt rätt håll och travar vidare. Säkert dagdrömmer hon om ett hem och en trädgård full med katter som man skulle kunna gå runt och borra in sin oförsiktiga nos i pälsen på, sitta och stirra på, följa efter. Säkert tänker hon att det kommer att finnas katter i paradiset. säkert tycker hon att hon borde få en katt i present när hon fyller jämt, fast helst långt innan dess.

För katter är något alldeles särskilt. Katter kan till och med leda till avbrutet mattefokus och det vill inte säga lite. Katter luktar gott, är mjuka och sköna, oförutsägbara och spännande. Katter är guds gåva till hunden, katter är det där lilla avbrottet i vardagen som förändrar hela känslan, hela dagen. Och även om matte alltid gör en grej av det, är katter faktiskt väl värda att maska för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: