Utlämna och utelämna

Utlämna och utelämna är två olika ord. Det är inte samma eller nästan samma ord som betyder samma sak. Man kan inte bara rafsa åt sig vilket som helst av dessa ord och slänga in det i en mening. Först får man tänka efter vad meningen ska handla om, sedan välja vilket av orden som passar där.

Det ena ordet betyder utesluta, exkludera, hoppa över. Det andra ordet betyder blotta, exponera, lämna utan skydd.

Jag kände mig utelämnad, säger människor titt som tätt. Det betyder att de kände sig överhoppade, exkluderade. Det skulle vara helt korrekt om situationen vore som följer.

Säg att Någon har bakat 18 pajer till en tillställning. När alla tacktal hålls, mumlas bara något i förbigående om att det har förekommit mat på tillställningen, men inte ett ord om att maten var 18 förträffligt smaskiga pajer, bakade från grunden av just denna Någon enkom för detta speciella tillfälle. Då vore det verkligen på sin plats om Någon kände sig utelämnad, exkluderad, överhoppad.

Säg nu istället att motsatsen inträffar. Inte nog med att Någon, pajupphovsmannen, omnämns och tackas, utan man börjar även berätta om pajupphovsmannens privatliv.

– Tänk att de här pajerna kom till, trots att dina omständigheter har varit så svåra den senaste tiden. Du har haft ont om pengar och knappt haft några ingredienser till paj. Du fick ta ett sms-lån först. Du har fått artros i dina fingrar och knappt kunnat hålla i en degslev. Du har haft sorgliga händelser i ditt vardagsrum och därför kan vi idag se att du har mörka ringar under ögonen. Du har också just fått diagnosen IBS och har visst sådana magproblem att du inte har kunnat ta en enda tugga av de här pajerna själv.

Här har pajupphovsmannen verkligen goda skäl att känna sig utlämnad, det vill säga blottad inför alla tillställningens deltagare.

Jag ville bara klargöra detta. Jag har noterat att inte ens professionella skribenter tar de här orden på allvar. Det verkar vara inne att blanda ihop dem. Eller också är det bara inne att känna sig utlämnad och så går detta ut över det stackars närliggande ordet utelämna. Som att blanda ihop två telefonnummer, men med den väsentliga skillnaden att om man ringer fel, brukar man ursäkta sig och sedan justera sig själv, det vill säga slå rätt telefonnummer. Men när man säger utelämna i stället för utlämna, är det som att ringa fel nummer och fortsätta prata med fel person som om hen vore rätt person. Det är inte okej! Det skapar förvirring och otydlighet – hur var det nu man kände sig egentligen, överhoppad eller exponerad? Eftersom det är viss skillnad, finns antagligen skilda förväntningar på adekvat reaktion och omhändertagande från omgivningens sida. Det är som gjort för missförstånd och problem i det mellanmänskliga samspelet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: