Velat

Har du velat något idag?
Ja, jag har verkligen velat gå ut och gå en långpromenad i solskenet, i stället för att vänta till arbetsdagens slut, för då är det helt mörkt ute och jag är mörkrädd.
Något mer?
Jag skulle ha velat planera något att se fram emot.

Själv då, har du velat något?
Ja, jag har velat om vilken tröja jag skulle ha på mig, en mörkgrön eller en svart med kopparfärgade nitar, jag tog den mörkgröna, fast jag tycker bättre om den andra, men den mörkgröna har jag inte använt så mycket och därför tyckte jag att det var dags, men egentligen tycker jag att den är lite tråkig. Jag funderar på att ge bort den, fast grejen är att jag väldigt lätt tröttnar på mina kläder och ofta har lust att ge bort dem och det är i och för sig bra för den som kanske vill ha dem, men egentligen borde jag vara mer ekonomisk och miljömedveten och ha kvar mina kläder i stället för att köpa nya hela tiden. Men den som får kläderna av mig kanske inte behöver köpa så mycket nytt, så det kanske jämnar ut sig?

Det fascinerar mig lite att ordet ”velat” har två motsatta betydelser: ”varit obeslutsam, vacklat kring” och ”avsett, ämnat, varit beslutsam kring”. Att veta eller att inte veta. Att stå rak eller att vingla hit och dit. Att ha en riktning, eller att dras med vinden.

Trots att de här fenomenen är motsatta, kan de också vara nära varandra, bygga på varandra eller övergå i varandra. Velandet och obeslutsamheten kan leda till att jag senare fattar ett beslut. Velandet kan inträda när man först har velat något som man kanske också har fått chans att förverkliga, men som man sedan av olika skäl börjar omvärdera. Vill jag det här? Vill jag något annat? Hur ska jag kunna veta vad jag vill, när jag inte känner till allt det som är möjligt att vilja?

Jag skulle faktiskt ha önskat att jag hade velat mer. Alltså jag menar, jag borde verkligen ha velat mindre. Det jag försöker säga är att jag önskar att jag inte hade en benägenhet för velande, jag önskar att jag hade en starkare vilja.

Hur är det med dig själv, hur mycket har du velat idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: