En kurs i flexibilitet

Välkomna till en kurs i flexibilitet! Vad roligt med så många intresserade!

Vi kör i gång direkt, med exempel ur verkligheten. Jag berättar en liten historia och sedan hjälps vi åt med att komma fram till lämpliga flexibla reaktioner i det här händelseförloppet. På den här första lektionen kommer vi inte att prata om exakt hur ni ska bära er åt för att pressa tillbaka er instinktiva reaktion, den som vi kan förmoda inte är flexibel. Jag skulle säga att ni får göra nästan hur ni vill, hitta er egen bästa strategi för att stoppa er grundreaktion: spänn kroppen, bit ihop käkarna, svälj ned, håll andan, gör helt enkelt vad som krävs för att inte släppa ut den. Detta kan ge upphov till viss träningsvärk i början men den kommer att avklinga.

Du och din partner ska laga middag efter recept. Ni kollar noga vad ni behöver handla, sedan går ni till affären, men bara en av er går in medan den andra väntar utanför.
I den här affären är alla i personalen trevliga och serviceinriktade, alla utom en. Han är en dryg, yngre man, rätt lång, rätt vältränade armar. Han brukar alltid fråga om du ska handla mycket. Det ska du sällan, för du är ju oftast bara en person, men det är faktiskt inte särskilt serviceinriktat att ställa en sådan fråga. Om hans chef hade hört, skulle han antagligen ha velat att kunden svarade ja, men den här unge mannen ställer frågan på ett sådant sätt att man förstår att han hoppas på ett nej. Med stor sannolikhet tycker han att det är en jobbig arbetsuppgift att leda runt dig i affären och plocka dina varor. Så känns det i alla fall och du får tankar om att du är till besvär. När du ska till affären, hoppas du alltid att det inte ska vara han. Men idag är det han.

Du står där med ditt recept i huvudet: en vitlök, färsk dill, färsk pepparrot och lite ingredienser till en sallad.
Du: Hej, jag skulle behöva handla några saker, har ni tid?
Han: Är det mycket eller?
Du: Nja, nej det är det inte…
Han: Mmm.

Vad är din flexibla reaktion? Jo, du ler förstås lite mer än vanligt, du går snabbt igenom din handelslista i huvudet och stryker över några saker. Du gör allt för att handlingen ska gå lätt och snabbt, till exempel låter du honom plocka varorna. Du tänker att han är stressad och har mycket att göra. Du tänker att en del av de saker du har planerat handla, ändå är lite onödiga, går bra att handla dem en annan gång.

Du och din partner går sedan hem med varorna och börjar med maten. När ni ska ta fram vitlöken ur påsen med varor, finns där bara en vanlig lök, gul eller röd, vem vet? Du vet bara att du inte har bett om någon lök, för det finns redan flera i kylen. Men nu har ni en till här i påsen. Någon vitlök finns inte. Visst kan det ligga nära till hands att tänka: men vad i helv…! Hur kunde det bli så här, fan vad klantigt!

Men vad är er flexibla reaktion?
Oj då, nu har vi ingen vitlök att pressa ned i maten, men det blir säkert bra ändå, då slipper vi vitlöksandedräkten i kväll. Du tänker: hm, var jag så otydlig? Mumlade jag? Sa jag fel? Jag var säkert ofokuserad, får vara tydligare nästa gång.

Ni fortsätter laga mat och när ni söker efter dill, finner ni endast en kruka med persilja. Nu kan det kanske hända att ni tänker: men herre gud! Vilken idiot! Om han inte visste skillnaden mellan dill och persilja, varför frågade han inte? Eller struntade han i om han tog rätt vara, var det inte viktigt för honom?

Men vad är er flexibla reaktion?
Oj, dill och persilja är ju inte riktigt samma sak, men han trodde antagligen att det här var rätt. Det fungerar säkert bra ändå, persilja är ju nyttigt också, järn…

Sedan när ni ska riva den färska pepparroten, upptäcker ni att det inte finns någon pepparrot i påsen. Däremot finns det en liten, ynklig palsternacka. En palsternacka och en pepparrot kan likna varandra till formen, men det är verkligen två helt olika typer av produkter. Nu blir ni lite ställda. Det går inte lika bra med palsternacka. Om han nu var så dåligt insatt i grönsakshyllan, om han var osäker på vad som var vad, varför sa han inte det? Varför tog han bara något och struntade i om ni fick rätt eller ej? Jävligt dryg typ, verkar som att han faktiskt gav fan i vad han plockade för varor till er.

Vad är er flexibla reaktion?
Oj då, vad synd. Han råkade ta fel. Ja, det är ju lätt hänt. Okej, det blir säkert bra ändå, vi hoppar över pepparroten. Ja, det gör vi.

Som om ni hade något val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: